Nieuws

Met gepaste muziek stil staan bij Dodenherdenking

‘L’Histoire du Soldat’ met ‘Witse’-acteur Hubert Damen 


Met gepaste muziek staat Parkstad Limburg Theaters ieder jaar op 4 mei stil bij de Dodenherdenking. Zonder opsmuk en uitgaande van de kracht en heilzame werking van muziek, speelt het Prometheus Ensemble op vrijdag 4 mei om 20.30 uur in Theater Heerlen ‘L’histoire du Soldat’ van Igor Stravinsky.


Op tekst van de Zwitsere schrijver Charles Ferdinanc Ramuz schreef de Russische componist Igor Stravinsky in 1918 een melodrama over de Eerste Wereldoorlog.

Het verhaal gaat over de duivel die de viool - als symbool voor de ziel - van een soldaat koopt. In ruil daarvoor krijgt de soldaat een prinses, maar belandt hij uiteindelijk in de hel. Waar de rol van de duivel muzikaal door de viool wordt vertolkt, weet de Vlaamse acteur Hubert Damen de rol van Soldaat op meesterlijke wijze te vertellen.


Damen is bekend geworden met hoofdrollen in de Vlaamse tv-series ‘Witse’ en ‘Flikken Gent’. Voor de begeleiding gebruikte Stravinsky een klein ensemble, want van ‘rondwoelen in vette klanken’ had hij na ‘Le Sacre du Printemps’ genoeg. Het zevenkoppige Belgische Prometheus Ensemble - opgericht door dirigent Etienne Siebens - wordt zowel geprezen om haar uitvoeringen van zowel de ‘klassieken’ als de pioniers van de hedendaagse muziek.

Klik hier voor kaarten

Uw reactie op het nieuwsbericht« Terug naar het nieuwsoverzicht