Nieuws

Een dag muziek van eigen Limburgse bodem

Een lang seizoen Opera & Klassiek wordt op zaterdag 30 juni met de Limburgse Componistendag afgesloten. Een bijzondere dag waarop alle aandacht is gericht op klassieke muziek van eigen Limburgse bodem.

Dirigent Lucas Vis heeft zijn sporen meer dan verdiend met het uitvoeren van nieuwe klassieke muziek. Vis dirigeert deze dag het Limburgs Symfonie Orkest en stelde met LSO-directeur Henri Broeren het programma van de Limburgse Componistendag samen. “Het is voor een componist een proces van maanden, soms jaren voordat zijn nieuwe werk tot klinken komt”, vertelt Vis. “Aan de luisteraar de moeilijke taak om in de paar minuten dat het werk duurt te begrijpen wat de componist bedoeld. Ik zou zeggen ‘open uw oren en ogen en ervaar’. Soms kun je geholpen worden door een verhaal vooraf, maar het begint met open te staan voor iets nieuws en bereid zijn om te luisteren. Als je dat doet, is nieuwe klassieke muziek een feest om naar te luisteren!”, aldus Vis die hoopt dat de Limburgse Componistendag de drempelvrees voor nieuwe klassieke muziek kleiner maakt. 


Vis daagt iedereen uit om niet telkens terug te vallen op het gekende klassieke repertoire, maar om de uitdaging aan te gaan en kennis te maken nieuwe muziek. “Ik gun iedereen zijn genoegen om te genieten van bekende componisten als Mozart, Beethoven en Mahler, daar is niets mis mee.  Maar het draait erom niet alleen te baden in warme klanken die je al kent maar ook proberen te begrijpen wat er met de muziek gezegd wordt. Muziek is een taal waarmee je dat zegt waar geen woorden voor zijn. ‘Waar woorden tekort schieten, begint muziek. Ik ben daarom erg benieuwd naar wat de Limburgse componisten met hun muziek te zeggen hebben. Ik ben net zo nieuwsgierig als de luisteraars.”


“Ik heb al zo vaak meegemaakt dat ik verstokte klassieke muziekliefhebbers over de streep kon krijgen en liet ontdekken hoe verrassend, verfrissend en verrijkend het is naar muziek te luisteren die je nog niet kent. Een gezond mens is van nature nieuwsgierig. De Limburgse Componistendag wordt voor iedere bezoeker een geestelijke verrijking, ook als een compositie je niet bevalt. Ik denk dat als het publiek naar huis gaat, hun horizon is verbreed. Maar daar moeten ze zelf voor werken. Niet alleen de musici, maar ook het publiek moet werken deze dag.” 

Klik hier voor kaarten.


De Limburgse Componistendag wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg

Uw reactie op het nieuwsbericht« Terug naar het nieuwsoverzicht